Mindenki le akar szoktatni minket?

Először is fontosnak tartok tisztázni valamit: ez a blog nem a célt hivatott szolgálni, hogy bárkit is buzdítson a dohányzásra illetve nem is amellett kampányolunk, hogy a dohányzás egészséges.

Egyszerűen csak arról van szó, hogy szerettem volna egy olyan közösségi platformot megteremteni, ahol mi dohányosok megbeszélhetjük a napi szintű problémáinkat. Ilyen probléma többek között, hogy a társadalmunk, a környezetünk, a családunk és effektíve mindenki csak le akar szoktatni minket.

szurke-hamutal

A kérdés pedig mindannyiunkban jogosan merülhet fel: Miért?

Nyilvánvalóan a passzív dohányzás sem tesz jót az emberi szervezetnek és a közvetlen környezetünkben élők gyakorlatilag a saját egészségüket féltik. Azonban, ha valaki egy kicsit is igényes saját magára és a környezetére, akkor képes megteremteni azokat a feltételeket, amelyek kivitelezésével nem részesíti passzív dohányzásban a körülötte lévőket.

Magamból kiindulva én mindig félrevonulok, sosem dohányzom a gyerekeim társaságában, inkább kimegyek a teraszra. Sőt reggelente ez egyfajta rituálé is nálam, ugyanis munkába indulás előtt megiszom a szokásos kávémat, amelyhez elszívok egy szál cigarettát. Nekem így indul jól a reggel.

A férjem éveken át igyekezett leszoktatni a dohányzásról – ő tíz éve tette le – de mára már azt hiszem sikerült megértetnem vele, hogy addig, amíg én nem érzem a késztetést arra, hogy letegyem a cigarettát, addig ő tehet bármit nem fog tudni meggyőzni az igazáról.

Sokan éppen ezért félreértenek, állandóan kapom a szemrehányó kérdéseket, hogy nem féltem az egészségemet? Természetesen féltem és tisztában vagyok vele, hogy a dohányzás káros, de azt gondolom, hogy a dohányzásról való leszokás valahol fejben dől el.

Én jelenleg így érzem kereknek az életem, nem érzem úgy, hogy váltanom kellene, jól esik az a napi néhány szál. Ezért is tartom fontosnak megosztani veletek is ezeket a tapasztalataimat, hogy tudjátok, nem vagytok egyedül.

Ne gondoljátok azt, hogy rosszat tesztek azzal, hogy nem engedtek a nyomásnak, a társadalom és a környezet által támasztott elvárásoknak. Higgyétek el, hogy majd ha ti magatok úgy érzitek, le akartok szokni, le is fogtok. Addig azonban ne ostorozzátok magatokat, hiszen ti így vagytok kerek egész. Jól gondolom?

5 hozzászólás ehhez: “Mindenki le akar szoktatni minket?”

 • Erika szerint:

  Nagyon jó írás! Én is azt gondolom, hogy a dohányzásról való leszokás valahol fejben dől el. Többször próbáltam már letenni a cigit, de sosem jártam sikerrel, mire rájöttem, hogy azért mert nem is akarom igazán. Egy ideje nem erőltetem a dolgot és sokkal boldogabb, kiegyensúlyozottabb vagyok azóta.

 • Zsolti szerint:

  Köszönjük a megerősítést! Nekem is a párom igyekszik mindenáron leszoktatni – ő sosem dohányzott – éppen ezért nem is érti, min megyek keresztül. Sokszor úgy érzem ez a kapcsolatunk rovására megy majd. Biztos vagyok benne, hogy meg fogom mutatni neki ezt az írást, bízva benne, hogy megérti majd a lényegét.

 • Réka szerint:

  Nálunk én is és a párom a dohányzunk. Nem egyszer gondolkodtunk már azon, hogy letesszük. De amint az te is említetted…ez fejben dől el, és még nem elég erős az elhatározás. Egy időben szüleim szerettek volna leszoktatni, de mára ők is megérették, hogy majd leteszem akkor, amikor én szeretném. Egyelőre szeretek is dohányozni.

 • Sarolta szerint:

  Úgy érzem az én életem sem lenne kerek és teljes anélkül, hogy ne gyújtanék rá egy finom kávé mellett…

 • Péter szerint:

  Èn is kaptam màr meg sokszor az élerem során,hogy nem féltem az egészségem.A környezetem, a családom félt a dohànyzàssal jàrò betegségektől. Igazuk van,de sajnos elég nehéz cselekedni és letenni,elhagyni a dohànyzást. De talàn egyszer sikerül! Csak rajtam mùlik

Szólj hozzá

Hirdetés
Megoldás, hogy egészségesebb életet élj dohányzási szokásod mellett!

Dohányosok teája

Tisztító gyógytea

Természetes megoldás a dohányosoknak, a cigi okozta egészségügyi problémák megelőzésében.

Érdekel? Kattints ide!